Göteborgs skärgård

Göteborgs skärgård brukar indelas i norra och södra skärgården. Den södra skärgården ligger i landskapet Västergötland och ingår i Göteborgs kommun medan den norra skärgården ligger i landskapet Bohuslän och till största delen ingår i Öckerö kommun.

Göteborgs södra skärgård / SDN Södra Skärgården:

Göteborgs norra skärgård / Öckerö kommun

Några av öarna

Käringön

Käringön är en miljö med typisk bohuslänsk bebyggelse. Här finns bland annat varsamt renoverade sekelskiftesträhus så väl som några av Västkustens trevligaste fisk- och skaldjursrestauranger.

Väderöarna

Väderöarna är några hundra ytterskär i havet utanför Fjällbacka. Här finns många härliga naturhamnar samt en gästhamn med 25–30 platser, om du kommer med egen båt. Här är det perfekt att vara för att vila upp sig. Det är ett milt, blåsigt klimat, med en frodig växtlighet bland karga klippor. Här finns en av Bohuskustens största sälkolonier och har du tur kan du få se våra egna nordiska delfiner, tumlare

Hållö

Utanför Smögen ligger Hållö med Bohusläns äldsta bevarade fyrtorn från 1842. Ön är en av Västkustens mest speciella med stora mjuka rundslipade klippor och fantastiskt klart havsvatten. På ön finns många fina badklippor. Marmorbassängen på öns västra sida är omtalad för sitt turkosblå klara vatten och har fantastiska slipade klippor att hoppa från.

Brännö

På västra sidan mot öppet hav låg Brännö Brygga, känd genom öns mest namnkunniga person Lasse Dahlqvists visa. Brännö var lotsarnas ö och Göteborgsskärgårdens viktigaste ö för handel och sjöfart, söder om Göta Älvs mynning.

Vinga

Den här flacka lilla klippön är Sveriges mest kända fyrplats. Inte minst för att Evert Taube besjungit ön i flera sånger. Öns yta är bara 0,3 kvadratkilometer så platsen ämnar sig bäst för en dagsutflykt. En höjdpunkt vid en sådan är förstås Evert Taubes barndomshem som numera blivit det populära Taubemuseet. Den berömda fyren (från 1890) bör förstås också beskådas och badvattnet runt Vinga är utsökt. Ön består i huvudsak bergsryggar och sänkor med gräs, buskar, nyponros och björnbär.

10 Sep 2020